Lijst geitenrassen    Lijst schapenrassen   Geiten/Schapen in 't wild  Nieuwigheden op de site    Home-page 

Castlemilk Moorit schaap  

De Castlemilk Moorit is een vrij zeldzaam schapenras. Alhoewel het een primitief ras genoemd wordt is dit niet echt van toepassing omdat het ras nog niet zo lang bestaat. Het is dus enkel door zijn uiterlijk en andere eigenschappen dat het onder deze noemer valt.

Voor een 'primitief' ras is het een vrij fors schaap met een korte staart. Rammen hebben gedraaide horens en wegen 50 kg, ooien hebben kleinere, naar achteren gebogen horens en wegen gemiddeld rond de 40 kg. Door zijn afkomst is het een extreem hard schaap dat heel het jaar buiten kan gehouden worden. Ze lammeren meestal zelfstandig en hebben ťťn, soms 2 lammetjes.

Sir Jock Buchanan - Jardine is de grondlegger van dit schapenras. Hij was eigenaar van het landgoed Castlemilk in Dumfriesshire (bij het wereldbekende Lockerbie) en gek op bruine dieren. Aan de basis van de Castlemilk Moorit stonden vermoedelijk veertien tweehoornige bruine Shetlandschapen die Sir Jock in 1928 liet dekken door een Moeflonram. De kleur en de tekening van de Castlemilk Moorit doen trouwens denken aan die van de Moeflon. Later  voegde hij aan zijn schapen Soay- en Manx-Loghtanbloed toe. De nakomelingen van deze 3 schapenrassen hield hij tientallen jaren op z'n Castlemilk landgoed. Tijdens deze jaren werd het ras gevormd en ging zowel de lichtbruine kleur van de Moeflon als de tekening, lichte kleur rond de ogen en op de onderkaak, buik, knieŽn en binnenzijde van de poten, vast vererven. De lichte tan- of roodbruinige kleur van de vacht wordt bij de Schetland schapen als 'moorit' beschreven.

Toen Sir Jock overleed werd zijn bedrijf, waaronder uiteraard ook z'n schapen, opgedoekt. Het was Joe Henson die toen eerder toevallig een 10-tal dieren kocht, doch in de veronderstelling dat het over Shetlandschapen ging. Op zijn Cotswold Farm hield hij veel soorten zeldzame landbouwhuisdieren, waaronder dus ook de Castlemilk Moorit.

Rond 1970 was dit ras vrijwel uitgestorven en het is voornamelijk dankzij Joe Henson dat dit ras vandaag nog bestaat.  In 1985 waren er terug een kleine 100-tal ooien, in 1989 waren er ongeveer 120 stuks. Sindsdien zou dit aantal jaarlijks lichtjes stijgen. Om het Castlemilk Moorit ras in leven te houden exporteerde hij een aantal dieren naar Nederland, waar een steeds groeiend aantal fokkers zich voornamelijk met zeldzame rassen bezig houdt, ook met de Castlemilk Moorit dus. Via deze fokkers kwamen er ook al dieren naar BelgiŽ. Niettegenstaande de zeer enge basis van genetisch materiaal, ze zijn allen heel dicht aan elkaar verwant en dus ook zeer uniform van type, tonen zij hiervan maar hťťl weinig schadelijke gevolgen.Sinds eind 2004 is er in BelgiŽ een Castlemilk Moorit rasvereniging. Klik hier om naar hun website te gaan kijken.

   Terug naar 't algemeen overzicht                                 Naar het overzicht van de Engelse schapenrassen