Jaarmarkt Posse Leest

2019

Posse Leest is de jaarlijkse dorpskermis in Leest. Dit evenement is gegroeid uit de verering van het beeld van Sint-Cornelius, dat al sinds 1841 in de Sint-Niklaaskerk in Leest staat. Sindsdien was het gebruikelijk dat bedevaarders op paasmaandag het beeld kwamen aanroepen tegen stuipen en andere kinderziekten. Bij die gelegenheid werd verder ook driemaal rond de kerk gelopen. Dit gebruik werd ‘de begankenis van Sint-Cornelius’ genoemd. Intussen is deze lokale heiligenverering uitgegroeid tot een groots volksfeest. Tegenwoordig trekken op Pasen en paasmaandager om en bij de 30.000 mensen naar Leest voor Posse Leest. Posse betekent Pasen in het plaatselijke dialect.

Op Pasen is het de grote familie-en gezinsdag, met fanfare, volksdansgroep en met gastoptredens. Daarna trekken de reuzen door het dorp (Reus Blek heeft zijn ‘Grote-Burgers’ ). Voor de kinderen is er het ‘klokkenwerpen’ .
Op paasmaandag is er de jaarmarkt met ambachten, bloemen- en rommelmarkt. Elk jaar worden er ook tal van prijzen verdeeld op de traditionele dierenmarkt, waar er de ‘weging van de vette os’ is. Posse Leest wordt afgesloten met een jongerenfuif.


Standplaats geiten en schapen : op het pleintje aan het kruispunt van de Molenbeekstraat en de Vinkstraat in Leest (Mechelen) – van 9 tot 16 uur
2018
PosseLeest2011-DSC 1021
« 1 van 83 »
2018

Reacties gesloten.