Informatie van en voor de leden      Geiten- en Schapenrassen    Nieuwigheden op de site     Home-page 

                  Ochtendpost Vlaams-Brabant

Ochtendpost Vlaams-Brabant is een radioprogramma van Niels Vandeloo dat je op elke werkdag van 6 tot 8 uur kan beluisteren op Radio 2.

Daar hoor je wat er leeft in onze buurt : nieuws, verkeer, het weer, sport, belangrijke gebeurtenissen, alles komt aan bod.  In heel Vlaanderen verzamelen correspondenten nieuws en staan reporters klaar om verslag uit te brengen. Zo ook Jeroen Tuyten die op woensdag 24/3 reeds om 6 u 30 aan mín deur stond, keurig volgens afspraak natuurlijk. Hij was er samen met Maurits, de technicus die ervoor zorgde dat er al snel een micro klaar lag in mín stal, want om 7 u 15 zouden we Ďliveí gaan.

Jeroen was eerst al even komen kijken bij de geiten en had al wat vragen gesteld om het interview voor te bereiden. Een vriendelijke man die Jeroen, die echt geÔnteresseerd was in mín dieren, dat bleek wel uit zín vragen.

Stipt kwart na zeven gaf Niels Vandeloo de aanzet voor het interview ; melkgeiten hadden het tijdens deze zware winter hard te verduren, niet alleen van de aanhoudende koude, maar natuurlijk ook onvermijdelijk de Q-koorts. Zou het lentegevoel tijdens deze eerste echt zonnige dag van 2010 ook in de geitenstal in Mazenzele voelbaar zijn ? Hij vroeg dan ook aan Jeroen om daar met mij even over te babbelen.Eigenlijk was het wel een beetje stressen om voor de eerste keer live op de radio te komen, maar Jeroen stelde me zeer vlug op mín gemak. Eerst stelde hij me een vraag over het aantal geiten dat ik heb, dat zijn doorgaans een 10-tal volwassen dieren, en in de lente komen daar natuurlijk een 15-tal lammetjes bij.

Dan kwam het melken aan bod. 2 keer per dag worden mín geiten gemolken, de meeste melk wordt gebruikt om de lammetjes op te brengen en met wat er dan nog overblijft wordt in onze keuken wel ťťn en ander gemaakt. Uiteraard ook af en toe kaas.

Verder ging het over het kweken met de geiten, met het doel om een geit te fokken die volledig aan het ideaalbeeld voldoet, zoals dit in de rasstandaard beschreven staat. Met onze geiten doen we jaarlijks mee aan een 10-tal keuringen, op oogstfeesten, interprovinciale keuringen enz. en daar worden ze natuurlijk op hun uiterlijk gekeurd. Mooi zijn is niet gemakkelijk, stelde Jeroen, en daís dan ook de uitdaging, om een geit te fokken die volledig aan de rasstandaard voldoet.

Onvermijdelijk kwam ook Q-koorts even aan bod. Gezien de waakzaamheid die er momenteel in Vlaanderen is en het feit dat de situatie bij ons niet vergelijkbaar is met die in Nederland, mogen we stellen dat dit bij ons nog niet echt een probleem is en hopelijk ook niet zal worden. Moest ikzelf een geit hebben die verwerpt, dan zou ik de foetus dadelijk laten onderzoeken, maar gelukkig is dit nog niet nodig geweest.

En dan als slot nog even iets over dat zalige lentegevoel, Jeroen vroeg me of mín geiten dat ook voelden. Ik denk het wel. ís Avonds komen mín geiten op stal om gemolken te worden en blijven ze binnen slapen. Als ís morgens de eerste zon de dauw van het gras verdreven heeft, dan is het tijd om de geitjes buiten te laten. ĎDartel als veulentjesí en bokkensprongen zijn dan niet uit de lucht natuurlijk.

We kregen de toestemming om het interview op onze website te plaatsen. Ik heb er een filmke rond gemaakt dat je nu op kan bekijken (zet je geluid aan en klik hier)

Na het interview hebben we nog een tijdje met Jeroen blijven praten. Een fijne man die met veel passie vertelde over de periode dat hij als correspondent in Rome was. Moesten we de komende jaren nog eens naar ItaliŽ gaan, meer bepaald naar Rome, dan zal ik hem nog wel eens contacteren. Hij zal me dan zeker heel veel leuke tips geven zodat ik weet wat we zeker moeten bezoeken, en waar ze ginder de beste kopjes koffie verkopen.


De radio2-wagen met satellietverbinding.

FDS/VHGS - 03/2010