François Thijs en Jos Pairoux
Op bezoek bij . . .
Omdat deze mensen op gebied van de dwerggeitenfokkerij nogal veel samenwerken en veel samen op activiteiten aanwezig zijn, besloten we om deze keer een dubbelbezoek af te leggen.
Beiden zijn ongeveer op hetzelfde ogenblik met het fokken van stamboekdwerggeiten begonnen.
Eerst werden we ontvangen bij de familie Thijs in Kortenaken. Na elf jaar met een merrie gefokt te hebben, waarbij 10 veulens werden grootgebracht, werd de vroegere paardenstal omgebouwd tot een mooi ingerichte geitenstal met aparte boxen voor elke geit.
Zoals vele anderen die met het houden van geiten begonnen, heeft ook François’ vader Leon, die zich vooral met de verzorging van de dieren bezighoudt, een eerste geitje gekocht bij hen in de buurt, het was toen 1991. Later kochten ze er nog drie bij, dit keer bij een fokker uit Diepenbeek. Een van deze geitjes heeft een vierling en een vijfling ter wereld gebracht. Met een beetje geluk konden 2 geitjes van deze vijfling bij een ander dier terecht, dat net 2 dagen tevoren gelammerd had en haar lammetjes verloren was. Zo konden alle 5 de lammetjes in de beste omstandigheden opgroeien. Ze hebben thuis meerdere dieren lopen die al tot 17, 18 en zelfs 19 lammetjes hebben geworpen.
Dat ze goed uitgerust zijn qua materiaal getuigt de camera die zich in de stal bevindt, zo kunnen ze van in de huiskamer via een klein tv-toestel alle bewegingen van de dieren in de stal volgen. Hetgeen bij het einde van de dracht van hun geiten zeer van pas komt en dan niet alleen, wat hoe dikwijls kan er niet eens iets mislopen in de stal!
Door de goede kwaliteit van hun dieren verloopt de verkoop van hun lammetjes zeer vlot, zo verkopen zij om de twee jaar dieren om in het domein van de Watervallen van Coo de herten gezelschap te houden.
Toen in 1995 de LVDAN (Limburgse dwerggeitenvereniging) werd opgericht werd Leon opgenomen in het bestuur van deze vereniging. Ter plaatse hebben we kunnen vaststellen dat Leon zeer begaan is met het stamboek waar al hun dieren in zijn opgenomen, dat is zeker te merken aan zijn administratie. Hier wordt niets over het hoofd gezien, van elk dier kan je de afkomst en alle afstammelingen zo opvragen. Maar ook zijn registers van Sanitel en voor de transportmiddelen zijn steeds voorbeeldig in orde.
Het is ook dan dat ze zijn gaan deelnemen aan de keuringen. En vrij vlug werden ook hier goede resultaten behaald. Zij stellen ook regelmatig hun dieren tentoon, zoals bijvoorbeeld op scholen, en dat dikwijls in samenwerking met Jos.
Op de activiteiten van onze vereniging zijn zij dan ook, samen met het hele gezin, altijd vertegenwoordigd.
Jos Pairoux
Na het nemen van een aantal foto’s zijn we dan richting Ham gereden waar onze andere gastheer woonachtig is. Ook hier waren er voor de dwerggeiten andere dieren aanwezig, honden, er zijn er trouwens nog een tweetal aanwezig.
Jos Pairoux schafte zich zijn eerste dwerggeitjes aan in 1995 bij de familie Goven uit Hechtel.
Hij werd dan ook werkend lid bij de LVDAN waar ze steeds op hem konden rekenen op de evenementen die ze organiseerden. Met zijn zelfgefokte zwarte dwerggeit Dorien (1997) stond hij al vlug vooraan op de wedstrijden. Van deze geit heeft hij thuis vier vrouwelijke afstammelingen van vier opeenvolgende jaren, mooie diertjes trouwens. Zelf houdt hij geen bok aan, hiervoor kan hij steeds terecht bij de bokken van François en Leon. Ook in de stal van Jos is alles piekfijn in orde, een voorbeeld van inrichting en netheid !
Tussen deze fokkers is er een gezonde concurrentie ontstaan op de wedstrijden. En dit mede dankzij de veelvuldige samenwerking in hun fokkerij. Zij proberen ook de beginnende fokkers met raad en daad bij te staan. Nieuwkomers in de dwerggeitenfokkerij kunnen steeds bij hen terecht.
Vanaf 2000 zijn zij lid geworden van de VHGS en daar hebben ze al veel nieuwe mensen leren kennen. Alhoewel ze zelf niet over internet beschikken worden al hun overtollige dieren via dit medium verkocht. Onze webmaster Frank neemt dit op zich, evenals voor al onze andere leden trouwens.
Tijdens het nemen van foto’s van de dieren van Jos werden we verrast door een onweer zoals we er nog geen meegemaakt hebben, hagelbollen zo groot als duiveneieren. De schade die deze teweegbrachten aan de planten van Jos, die ook een verwoed fuchsiakweker is, was niet te overzien. Zowat alle planten waren kapot, jaren werk op een kwartiertje naar de vaantjes en alles onder water gelopen. Dit was echt een domper op ons bezoek. We kunnen niet anders hopen dan dat de schade zo vlug mogelijk hersteld kan worden.
De VHGS wenst deze beide fokkers en hun familie het allerbeste toe voor de toekomst.
Tot ziens op één van onze activiteiten !