Arganaolie

Een stukje Marokko

Tijdens mijn reis naar Marokko had ik uiteraard interesse in de vele geiten die daar rondliepen. 
Ze hebben van uiterlijk het uitzicht  van aan anglo-nubische geit maar zijn veel kleiner en langer behaard.

De dieren worden er gehouden voor de melk, maar op de eerste plaats komt het vlees. Bij de berbers (nomaden in de woestijn) worden ze ook gebruikt als huwelijksschat. Hoe mooier en jonger de vrouw dewelke men huwt, zoveel te meer geiten ze kost.

Wat me opviel in het Atlasgebergte was dat er zeer weinig te eten viel voor deze dieren. Het regent er maximum 60 dagen per jaar en het landschap is zeer dor.

De meeste geiten vond ik dan ook rond de bomen die er stonden. Ze kropen gezwind in de bomen alsof het niets was. Uit deze bomen plukken ze de vruchten om te overleven. En dit is nu juist hetgeen de Berbers graag hebben. De dieren eten de vruchten op, maar de pitten spuwen ze terug uit.

Het is van deze pitten dat er zeer speciale olie gemaakt wordt, namelijk argana olie.

Argana olie is een bijzonder souvenir, een onmisbaar element in de Berberkeuken maar ook een klassiek verzorgingsproduct voor de huid en de haren.

Argana olie noemt men ook wel eens het vloeibare goud, en is het vruchtenextract van de Argania Spinonsa boom. U vindt deze boom vooral in de regio van het Hoge Atlasgebergte, het Anti-Atlasgebergte en in het
Zuiden aan de Atlantische kust. De vruchten van de arganaboom zijn rijk aan olie en doorlopen een rijpingsproces gedurende het ganse jaar. Tijdens een goed jaar met veel regen, rijpen zelfs tot zes generaties bloesems
en vruchten op één en dezelfde boom.

De olie wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten. Voor één liter olie heeft men ongeveer 30 kg vruchten en 8 uur zwaar handwerk nodig. Dit werk wordt verricht door vrouwen.

De arganaolie is erg gewaardeerd in de traditionele Berberkeuken. Het notenaroma gaat perfect samen met salade. Pasta of rijst gedoopt in arganaolie of gebraden vlees ermee besprenkeld, volmaken het geluk van iedere lekkerbek en bestrijken uw dagelijkse nood aan vetzuren.

Arganaolie maakt deel uit van de traditionele gezondheidsproducten van de Berbers, biedt een oplossing voor spijsvertering- en darmproblemen, problemen i.v.m. de bloeddruk, maar is ook onmisbaar ingeval van onvruchtbaarheid. Zelfs bij gewrichtspijnen zal deze olie een genezende kracht hebben. Argana olie wordt weleens gebruikt in cosmetica, voor de huid en de haren.

Het Anti-Atlasgebergte bevindt zich ten zuiden van Marrakech en ten oosten van Agadir. Het is een gebied dat zich kenmerkt door zinsbegoochelende landschappen van vreemdsoortige rotsformaties in rood graniet, diepe steile kloven en intensgroene palmentuinen. In de omgeving van Tafraoute vinden we de typische Zuid-Marokkaanse dorpjes en wat zuidelijker zijn we in echte woestijn oases.