Geiten dienen niet om op te eten
Geiten dienen niet om op te eten.
Zij zijn onze huisdieren,vrienden,…enz.
Sommige mensen schrikken bij het horen van het woord “lam” als ze vleeswaren inkopen. Dit woord heeft immers meer connotaties met “zacht, klein” dan met “vleeswaren”. We schijnen een volk te zijn dat zich distantieert van wat we fokken. De koe wordt biefstuk, een jonge koe kalfsvlees het varken wordt aangeprezen als kotelet of gebraad, schaap als pitavlees, hert als wildgebraad enz…
Het enige dier waarvan de vleessoort geen naamsverandering ondergaat, is lam. Ik weet niet hoe dit te verklaren is. Natuurlijk is het wel zo dat als het vlees uit plastiek komt of ingepakt wordt met folie en meegebracht uit de supermarkt, we kunnen vergeten dat het in de eerste plaats een dier was. (Persoonlijk hou ik er meer van om te weten waar mijn vlees vandaan komt en wat het gegeten heeft)
Wie geen vegetariër is eet vlees. Waarom eten wij dan ook geen geitenvlees? In ons land en in enkele andere landen eten we er weinig of geen van.
De bedenking die we ons maken is dat we geitenvlees niet kunnen opeten omdat we het beestje zelf gevoed en grootgebracht hebben . . .
Waarom niet? Per slot van rekening weten we toch dat ernaar omgezien werd, dat we een goede verzorging en een goede voeding gegeven hebben. We hebben het beestje zelfs liefgehad en een gelukkig leven gegeven. We weten met wat het grootgebracht werd en we weten ook dat het gezond was. En als we onze emoties opzij zetten en er een snel einde aan maken met de veronderstelling dat het een gelukkig leven had (zelfs indien het kort was), hoeven we geen schuldgevoelens te hebben .
Geitenvlees stinkt “geitig” en is taai . . .
Ja, het kan sterk smaken als je vlees klaarmaakt van een oude afgeleefde geit. Het smaakt dan even sterk als het vlees van een oud schaap. Het kan ook een hele tijd in beslag nemen om het te koken, vooral als het niet te lang heeft gehangen. Maar vlees van een geit tussen de 6 en 14 maanden oud is zeker niet taai, tenzij het vol adrenaline van de stress zat juist voor het slachten.Sommige slachthuizen willen deze karkassen niet hangen en bezorgen het vlees terug binnen de 24 uur, alles verpakt en soms ook al ingevroren. Geen goed idee en zeker niet aan te moedigen om je een tweede maal geitenvlees voor te schotelen. Het vlees van een boergeit of een kruising met dit ras is beter en heeft geen sterkere smaak dan enig ander vlees ook
Ik heb geitenvlees gegeten in Frankrijk,Spanje… ik mocht het niet,het smaakte naar melk met een zeer platte structuur.
Verschillende landen in Europa hebben op bepaalde ogenblikken van het jaar “speciale menu’s” en gebruiken hiervoor zeer jonge dieren. Jong geitenvlees heeft een zeer zachte open structuur en smaakt inderdaad naar “melk” omdat de diertjes op het ogenblik dat ze geslacht worden nog geen andere voeding gekregen hebben. Men proeft het verschil tussen melkvlees en het met een natuurlijke en volledige dierenvoeding grootgebrachte vlees van een lam.
Ik eet geen rood vlees, ik sta op een laag cholesterol dieet . . .
Geitenvlees bevat een zeer laag cholesterolgehalte waardoor het sterk aanleunt bij kippenvlees. 100 gram geitenvlees bevat 94 mg cholesterol wat als minimum aanbevolen wordt om in onze voeding te gebruiken.
Er is zo weinig vlees aan een geitenlam dat het niet de moeite loont om de kosten van de slager…
Dat hangt natuurlijk van het kweken af. Door het kruisen met een een goede, struise boerenbok is het mogelijk een redelijk goed karkas te verkrijgen.