Oorspronkelijk produceerde de wilde geit juist voldoende melk voor haar pasgeboren lam en ze verminderde wanneer het lam in de herfst overschakelde naar graanvoeding. Met de jaren hebben geitenkwekers dit patroon aangepast. Door zorgvuldig kweken en selectie en met een regelmaat van twee keer per dag melken geeft een geit[…]
Een stukje Marokko Tijdens mijn reis naar Marokko had ik uiteraard interesse in de vele geiten die daar rondliepen. Ze hebben van uiterlijk het uitzicht van aan anglo-nubische geit maar zijn veel kleiner en langer behaard. De dieren worden er gehouden voor de melk, maar op de eerste plaats komt het vlees.[…]
De hoeveelheid melk die voor het maken van boter beschikbaar is, wisselt bij de geitenhouders sterk. De hoeveelheid room of melk die men karnen kan is ook afhankelijk van de inhoud van de karn. Wil het karnproces goed slagen, dan moet de vulling van de karn tussen 40 en 60[…]
Kwark is een mager melkproduct, zoals het op de markt gebracht wordt. Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom dit product zo populair is geworden. Door het bijzondere lage Na-gehalte wordt kwark ook wel bij dieetvoeding gebruikt. Kwark kan natuurlijk ook worden bereid uit volle melk. Bacteriologisch dient de[…]
Geiten dienen niet om op te eten.Zij zijn onze huisdieren,vrienden,…enz. Sommige mensen schrikken bij het horen van het woord “lam” als ze vleeswaren inkopen. Dit woord heeft immers meer connotaties met “zacht, klein” dan met “vleeswaren”. We schijnen een volk te zijn dat zich distantieert van wat we fokken. De koe wordt[…]
Het maken van geitenkaas kan in principe op twee manieren worden gedaan. Allereerst volgens de Goudse boerenkaasmethode, die ook wordt gebruikt door de veehouders die hun eigen koemelk verwerken. De tweede methode is een bereidingswijze die meer is afgestemd op de specifieke eigenschappen van de geitenmelk. Voor beide volgt de[…]
BASISREGELS VAN MELKPRODUCTIE VOOR THUIS Voordat de melk in de melkemmer gaat: Geitenmelk kan in elk recept gebruikt worden ter vervanging van koemelk. In sommige bereidingen wordt door het gebruik van geitenmelk de kwaliteit van het eindproduct, merkelijk verbeterd. Sausen zijn maar een voorbeeld. Maar het is niet enkel maar[…]
Geitebout op zijn engels Benodigdheden : 1 geitebout van ongeveer 2 kg., mosterd, pepermuntbladeren, 1 teentje knoflook, 1/4 selderijknol, 2 winterwortelen, 2 uien, 2 laurierbladeren, peper, zout, 3 eetlepels zure room Bereiding : De geitenbout goed wassen en afdrogen. Met gekneusde muntbladeren inwrijven en dun met mosterd bestrijken. De bout in de[…]
Uit oogpunt van voeding der geiten en verwerking van de melk is het belangrijk iets te weten over de samenstelling van deze melk. Het is moeilijk om een gemiddelde samenstelling van de geitenmelk te geven.De onderlinge verschillen bij de dieren zijn zeer groot. Via melkcontrole en selectie komt daar in[…]
Standyoghurt Yoghurt die wordt bereid door de melk na enting met de yoghurtbacteriën in de verpakking te broeden (meestal 45°C). Dit wordt toegepast bij de bereiding van Bulgaarse yoghurt en veelal ook bij het kweken van de entyoghurt. (Roer)yoghurt Yoghurt die wordt bereid door yoghurtmelk na enting met de yoghurtbacteriën[…]