Diana Jasica

Op bezoek bij . . .

Op één van de laatste zonnige dagen van deze prachtige zomer waren we te gast “Off Border Hill” bij Diana Jasica. Iedereen die haar een beetje kent zal haar onmiddellijk associëren met het mooie kerry hill-schapenras waar zij op korte tijd een gerenommeerd fokster van geworden is.

Het begon nochtans met een paar texelschapen in de tuin en een kleine weide toen zij nog in Borsbeek woonde. Toen zij in 1995 naar Oelegem verhuisde wist Diana al dat het niet bij deze dieren zou blijven, door haar interesse voor het houden en verzorgen van dieren ging zij op zoek naar een schapenras waar ze haar volledig wilde op concentreren. Het was echter maar in 1997, toen zij in Nederland een schapenbeurs bezocht, dat zij met het kerry hill-ras in aanraking kwam. Het was wel liefde op het eerste zicht.

Zij begreep echter dat om een aanzienlijke kudde van deze dieren uit te bouwen voldoende weiland moest voorhanden zijn. In Broechem heeft zij dan 1,5 ha kunnen vast krijgen. In 1998 werden de eerste kerry’s in Nederland aangekocht, nadat ze zich voldoende geïnformeerd had want ook dat is één van de sterke punten in het fokdoel dat Diana voor ogen heeft.

Een ram en vier ooien van de voorzitter van de Nederlandse vereniging was een goede basis om van start te gaan. Deze dieren bleven in het Nederlandse stamboek waar Diana al een tijdje lid van was.

In België was er geen stamboek voor kerry hill’s en daarom zijn de Vlaamse Hobbyfokkers, op vraag van enkele fokkers, hiermee van start gegaan.

Om in Nederland aan keuringen te kunnen deelnemen moet qua ziektebestrijding alles tot in de puntjes in orde zijn. Zo laat Diana al 3 jaar koppenonderzoek doen omdat de dieren er naast zwoegervrij ook screpievrij moeten zijn.

Vorig jaar zijn er naast de kerry’s ook clun forest-schapen op het bedrijf gekomen. De bouw van deze dieren komt grotendeels overeen met de kerry hill’s. Via de goede relaties die Diana in de loop der jaren in Nederland en ook in Engeland opgebouwd heeft, kan zij steeds rekenen op nieuw fokmateriaal van andere bloedlijnen. Zo probeert zij nu een ramlam  en een zestal ooien uit Engeland in te voeren.

In 1999 deed zij voor het eerst mee aan een keuring in Nederland. Zij behaalde er met een jaarlingooi de reserve kampioenentitel, een zelf gefokt ramlam werd er derde.

Dit jaar gingen ook de cluns voor het eerst mee naar de Nederlandse keuring Zuid. 
Kampioen en reserve was het resultaat. Op de nationale keuring behaalde ze een tweede plaats met een ooi.

Wanneer Diana dieren verkoopt maakt zij de kopers lid van de VHGS zodat de dieren niet voor het stamboek verloren gaan. In België zijn er ondertussen al heel wat fokkers die met hun dieren in ons stamboek ingeschreven zijn.

De VHGS hoopt Diana nog dikwijls te ontmoeten op één van onze activiteiten. We wensen haar nog veel succes !