Katia Thienpondt

Op bezoek bij . . .

‘t Was echt prachtig weer die zondag, ook al was het eind september. Ideaal om de weide in te trekken of om een wandeling te maken in de natuur, want dat stond ons nog te wachten.

Thuis bij Katia stonden op dat moment een aantal Scottisch Blackfaces en een Drents heideschaap ram. Met de hulp van de honden was het geen groot probleem om de schapen goed voor de lens te krijgen, bewijs hiervan zijn de bijgaande foto’s. Katia is naast schapenliefhebster ook fokster van Border Collies onder de kennelnaam ‘Quellyane’. Hierover kan je alles lezen op haar mooi verzorgde website op www.quellyane.be Ze heeft een aantal verschillende teven waarvan de puppies geselecteerd worden op schoonheid, werklust en karakter. Ook een hond die geschikt is voor het drijfwerk met schapen kan je bij haar bekomen, al kan je hier natuurlijk nooit de garantie bij krijgen dat het effectief zal lukken. Ook al zit het in het karakter en de bloedlijn, toch moet het er nog altijd uitkomen ! Toch genieten de Border Collies van ‘Quellyane’ zeer grote faam tot ver over onze landsgrenzen heen, bewijs daarvan zijn de vele websites  waar foto’s van afstammelingen van haar honden opstaan.

Katia heeft al ongeveer 5 jaar schapen. Het begon met een aantal schoonebekers, een typisch Nederlands heideschaap, afkomstig uit de buurt van Schoonebeek, waarvan er  nog ééntje overgebleven is en bij haar mag genieten van een rustige oude dag.

Vrij vlug werd er overgeschakeld op Drentse heideschapen, al waren de eerste exemplaren niet certificaatwaardig. Reeds lang was haar oog echter op Scottish Blackface schapen gevallen, en toen ze die tijdens een vakantie in Schotland ook echt te zien kreeg wist ze heel goed welk ras ze zou gaan fokken. De eerste schapen werden bij Hans Logchies in Nederland aangekocht en stillaan begint ze in België vrij grote bekendheid te krijgen met haar Scottish Blackfaces. Niet alleen omdat ze hele mooie foldertjes heeft en ook vaak met haar dieren deelneemt aan keuringen of andere manifestaties, maar ook door de kwaliteit van haar dieren. Katia fokt momenteel nog uitsluitend met ARR-ARR rammen, ook de ooien zijn op scrapie getest. In februari dit jaar werden er 5 gedekte ooien en een ARR-ARR ramlam ingevoerd vanuit Lanarkshire, Schotland.  Ondertussen zijn de Drentse heideschapen verdwenen en hoopt ze binnenkort een koppel Portlands aan te kunnen schaffen. De contacten hiervoor zijn reeds gelegd vorig jaar in de zomer. Zoals met de Scottish Blackfaces wordt er ook met de Portlands goed uitgekeken naar goede bloedlijnen en hoopt ze tegen 2005 een ARR-ARR ramlam en 5 gedekte ooien te kunnen importeren.

Vanuit Geel reden we samen richting Koersel, waar gedurende de zomer/herfst periode het grootste deel van de schapen staan. Niet zomaar in een wei, maar midden in het blauwbessen- of bosbessenbedrijf “Blueberry Fields”, een meer dan 10 ha groot bedrijf dat midden in een prachtige natuuromgeving gelegen is, en waar er ruim plaats is voor de schapen.Het hobbylandbouwbedrijfje van ongeveer 25 jaar geleden groeide er uit tot een professioneel landbouwbedrijf waar jaarlijks 50 tot 70 ton lekkere en gezonde blauwbessen geoogst en verwerkt worden tot ambachtelijke producten; coulis (de “Blauwbaard”), confituren, thee, sap, drankjes, wijn, … Door het bedrijf loopt een uniek “bosbessenleerpad”, een bewegwijzerde wandeling van 2 km tussen de plantages. In juli en augustus kunt u er zelf bosbessen gaan plukken. Meer informatie kan je op hun website www.blueberryfields.be of via telefoon op 011/42.52.75 bekomen.

En tijdens een korte wandeling op het bedrijf kwamen we uiteraard Katia’s schapen tegen. De Scottish Blackface is een hard en robuust schaap dat zeer intelligent is. Zijn lange wol beschermt hem tegen de guurste weersomstandigheden. Zowel ooien als rammen hebben horens, maar ze hebben een zeer vriendelijk en nieuwsgierig karakter. Enkel wanneer de ooien met lammetjes staan zullen ze tot het uiterste gaan om hun kroost te beschermen wanneer er onraad is. Dit is handig in een natuurreservaat waar er nog vossen vrij kunnen rondlopen. 

Er zijn verschillende types van Blackfaces, maar Katia heeft uitsluitend de “Lanark”.  Dit type komt van de Borders van Schotland, The South, en is iets kleiner en geblokter dan z’n soortgenoten, maar heeft een eleganter hoofd en wijder staande horens.  Hun vleeskwaliteit is wereldwijd bekend voor z’n zachte, fijne smaak en z’n laag cholesterol gehalte. 

Het was een heerlijke wandeling die namiddag, waarbij we konden kennismaking met Katia, haar honden en natuurlijk ook de schapen. We wensen Katia nogmaals te bedanken voor haar ontvangst en wensen haar nog veel succes in al haar plannen. We zien elkaar ongetwijfeld nog vaak terug op allerlei manifestaties waar het schaap een centrale rol toebedeeld krijgt.